De EMDR methode is de methode bij uitstek voor het verwerken van trauma’s en onverwerkte herinneringen.

Zonder dat we er ons van bewust zijn kunnen onderliggende ervaringen die niet voldoende verwerkt zijn aan de basis liggen van klachten zoals: angst, depressie, verslaving, dwang, piekeren, slaapproblemen, laag zelfbeeld, …

Met de EMDR methode gaan we de onderliggende ervaring verwerken zodanig dat de klachten geen reden van bestaan meer hebben en kunnen verdwijnen.

EMDR is als therapie ontwikkeld voor de behandeling van trauma en wordt vaak ingezet bij PTSS (Posttraumatisch Stressstoornis).

Wetenschappers waren er vroeger van overtuigd dat een herinnering met een geladen emotie, of een trauma niet te verwerken was. Men kon dus enkel inzetten op ‘het leren omgaan met’. Sinds het ontwikkelen van de EMDR methode kan dit wel.

Nemen we het voorbeeld van een ‘bijna ongeval’. Stel je voor dat iemand bijna aangereden wordt door een vrachtwagen maar dat niemand gewond geraakt is. Iedereen is goed geschrokken.

Zonder dat je direct de link ziet kan je allerlei psychologische klachten ontwikkelen zoals slaapproblemen, paniekaanvallen, angsten, depressie, dwang, …

Bij standaard gesprekstherapie kan het zijn dat je in 1ste instantie tijdens de therapie opluchting voelt en dat het lijkt alsof er iets veranderd is. Na de sessies kunnen de klachten echter gewoon terug komen.

Dit komt omdat ‘onverwerkte ervaringen’ ingekapseld zitten in onze hersenen. Ze zitten als het ware veilig op slot en blijven voor psychologische klachten zorgen.

We zien vandaag dat met de EMDR methode de synapsen van deze herinneringen in onze hersenen kunnen ‘gedeblokkeerd’ worden. Hierdoor komt de herinnering vrij voor spontane verwerking.

Door de methode op een juiste wijze toe te passen komt er als het ware een window van 5 tot 7 uur waarbinnen de herinnering niet langer op slot zit. Als je op dat moment de juiste begeleiding en veiligheid ontvangt dan zal de geest zijn spontaan verwerkingsproces alsnog opstarten.

Hoe ziet een verwerkt trauma of verwerkte herinnering eruit?

Hoe voelt een ervaring of trauma als het verwerkt is? Is het dan weg?

We hebben allemaal blauwe plekken opgelopen in het leven. Dit maakt ook dat je bent wie je bent. Maar sommige blauwe plekken kunnen heel erg pijn blijven doen en zorgen ervoor dat je in het leven niet verder kan groeien. Stel je voor dat de persoon van het voorbeeld hierboven niet meer in het verkeer durft te gaan, dan zal dit veel impact hebben op zijn verdere groei.

Door de EMDR methode te gebruiken maken we de blauwe plekken of de gebeurtenissen die aan de basis van je klachten liggen geel, ze zijn er nog maar je voelt ze minder. De intensiteit van de emoties en het lichamelijk gevoel gaan weg. Je weet nog wel dat dit met jou is gebeurd maar je kan het een plaats geven.

Zo kunnen de klachten verdwijnen.

Sommigen omschrijven het als:

  • de herinnering is nu zwart-wit
  • de herinnering staat veel verder weg
  • ik moet mijn best doen om de herinnering boven te halen
  • ik voel niets meer bij de herinnering
  • ik heb iets geleerd uit de herinnering
  • ik kan er nu over vertellen
  • het is ok, ik ben ok
  • het is nu voorbij alsof een puzzelstuk die op zijn plaats ligt

Nieuwe technieken binnen de EMDR methode

Soms ben je te bang om naar het trauma te gaan en dat is begrijpelijk.

Er zijn binnen de EMDR methode mogelijkheden om te verwerken zonder rechtstreekse confrontatie met de pijnlijke inhoud.

Hier spreken we over de ‘Flash Techniek’. Een techniek afkomstig uit Amerika, recent ontwikkeld door Philip Manfield. Deze techniek is nieuw en nog niet zo bekend in BelgiĆ«. Door te werken met de Flash Techniek kan er al heel wat veranderen in 1 sessie.

Met de Flash Techniek praten we over dingen die je leuk vindt en gaan we tegelijk toch verwerken. Zo heb je veel minder kans op herbelevingen of dissociatie.

Tenslotte kunnen we ook werken met EQUI-EMDR. Hierbij brengen we de integrale EMDR methode (waaronder ook de Flash Techniek) samen met equitherapie of therapie met paarden. Bij complex trauma geeft dit goede resultaten omdat je bij de paarden meer houvast hebt in het hier en nu. De paarden zorgen ervoor dat je via een fysiologische reactie van je lichaam hormonen aanmaakt. Je hoeft hier helemaal niets voor te doen. Dit gebeurt vanzelf en zorgt ervoor dat je minder stress en angst hebt.

Lees hier meer over het werken met EQUI-EMDR.