EMDR therapie om psychologische klachten op een gegronde manier aan te pakken.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR therapie voor psychische klachten is een wetenschappelijk onderzochte methode waarvan de resultaten reeds in verschillende studies zijn aangetoond.

Met deze therapie gaan we voorbij ‘het praten over’. Ze is ontwikkeld door Francine Shapiro en bestaat sinds de jaren ’80. Deze methode werkt met de bilaterale stimulatie van de linker en de rechter hersenhelft en betrekt ook het lichaam en de gevoelens in het verwerkingsproces. Er zijn verschillende gecontroleerde studies die de effectiviteit van EMDR onderschrijven.

Deze methode werd oorspronkelijk ontwikkeld binnen het kader van traumaverwerking maar tegenwoordig wordt ze ook meer en meer gebruikt bij de behandeling van andere problemen zoals, angst, burn-out, depressie, dwang, laag zelfbeeld, perfectionisme, ….

EMDR therapie voor psychische klachten – Het principe:

Soms maken we dingen in het leven mee die we niet spontaan kunnen verwerken, de gebeurtenis wordt niet geïntegreerd opgeslagen in onze grote databank van herinneringen. Het blijft steeds lijken alsof het gisteren is gebeurd. Je weet nog op welke steen je stond, welke geur er hing, hoe het voelde, …. of je weet er juist helemaal niets meer van en je mist een samenhangend verhaal in je herinnering.

Deze onverwerkte gebeurtenissen blijven zitten als een splinter onder je vel. Je bent je er niet altijd van bewust dat iets in het leven (een trigger in het dagelijkse leven) op deze splinter duwt en voor jou pijn doet. Je voelt op dat moment een lichamelijke reactie, je wordt boos of misselijk, verdrietig of angstig,… de mensen rond jou begrijpen soms helemaal niet vanwaar je reactie komt. Meestal begrijp je het zelf niet eens.

Dit komt omdat de herinnering op slot zit. Op het moment dat de gebeurtenis is voorgevallen was je niet in staat om alles ‘een plaats’ te geven. Om je hiervoor te beschermen heeft je geest de herinnering ingekapseld. Van daaruit blijft ze je lichaam waarschuwen om op te letten. Met andere woorden de herinnering blijft onbewust actief aanwezig.

Onder begeleiding van een ervaren therapeut kan je de herinnering ‘open maken’ waardoor alsnog het spontane verwerkingsproces binnen een veilige context kan optreden. Hierdoor verandert de emotionele intensiteit van de herinnering.

EMDR therapie ingezet voor psychische klachten kan ervoor zorgen dat onderliggende gebeurtenissen geïntegreerd worden en dat de klachten in het hier en nu verminderen of verdwijnen.

We kunnen de gebeurtenissen niet uitvegen maar wel de splinter uit je vel halen zodat de wonde geneest en het litteken veel minder pijn doet.

Tijdens de intake brengen we in kaart of je 1 grote splinter hebt of eerder 10 of zelfs 100 splinters.

Voorbeelden:

  • 1 grote splinter. We weten waar en wanneer. Een ongeval, een aanslag, een aanranding.
  • 10-tal splinters: Meestal in dezelfde context. Zoals gepest worden, een collega die je steeds neerhaalt, een baas die je maar geen erkenning geeft.
  • 100 den splinters: kleine en grote gebeurtenissen die heel vaak zijn terug gekomen. Zaken die je nodig had maar niet hebt gekregen. Zoals opgroeien bij onvoorspelbare ouders, opgroeien naast een broer of zus met een eigen problematiek, alcoholmisbruik van iemand dichtbij.

EMDR hoe moet ik het mij voorstellen ?

Als we een bepaalde onverwerkte herinnering hebben uitgekozen als target dan worden daar een aantal vragen over gesteld.

Door het stellen van deze vragen zal zowel je logica, je gevoelens als je lichaam samenwerken om deze herinnering straks te gaan integreren. De specifieke vraagstelling zorgt ervoor dat de juiste delen in je hersenen geactiveerd worden.

De bilaterale stimulatie zorgt ervoor dat dit proces kan plaats vinden en vooral ook dat het voor jou emotioneel draagbaar blijft.

Bilaterale stimulatie is iets wat elke dag bij iedereen voorkomt. Het is een ander woord voor ‘het afwisselend stimuleren van de linker en de rechter hersenhelft’. Als je stereo door je koptelefoon luistert gebeurt dit ook, als je wandelt (links en rechts stappen) gebeurt dit ook.

Tijdens de EMDR methode kan de bilaterale stimulatie verschillende vormen hebben:

  • oogbewegingen
  • trillers in je handen
  • tikken op je knieën of handen
  • een koptelefoon met links-rechts gepiep

Het is de combinatie van de juiste herinnering, de juiste vragen, de gepaste bilaterale stimulatie en de begeleiding van een ervaren therapeut dat ervoor zorgt dat er verwerking en integratie kan optreden.

Nieuwe mogelijkheden

Soms ben je te bang om naar het trauma te gaan en dat is begrijpelijk.

Er zijn binnen de EMDR methode mogelijkheden om te werken zonder rechtstreekse confrontatie met de pijnlijke inhouden.

Hier spreken we over de ‘Flash Techniek’. Een techniek afkomstig uit Amerika, recent ontwikkeld door Philip Manfield. Deze techniek is nieuw en nog niet zo bekend in België. Door te werken met de Flash Techniek kan er al heel wat veranderen in 1 sessie.

Met de Flash Techniek praten we over dingen die je leuk vindt en gaan we tegelijk toch verwerken. Zo heb je veel minder kans op herbelevingen of dissociatie.

OPMERKING: De hoge efficiëntie en het empirisch steun voor de EMDR therapie heeft geleid tot een heleboel imitaties, die ofwel enkele van de ingrediënten nemen, ze vermengen met andere soorten interventies en het een andere naam geven, ofwel de EMDR training reproduceren zonder de internationale standaarden en kwaliteitscontroles te volgen. Deze trainingen kunnen geen gereguleerd aanleren van de methodologie garanderen en worden niet erkend door de nationale EMDR verenigingen en EMDR Europa. Via deze cursussen kunnen therapeuten geen internationaal erkende certificatie verkrijgen als EMDR practitioner of supervisor en kunnen ze niet participeren aan gespecialiseerde workshops voor EMDR therapie. (Bron www.EMDR-Belgium.be)

Voor meer uitleg en details over de EMDR methode verwijs ik je graag door naar de site van EMDR-België.