Equi-EMDR brengt het beste van 2 werelden samen

Equi-EMDR is trouw aan het protocol eigen aan de methode van EMDR.

Het protocol van EMDR bestaat uit 8 stappen.

stap 1: jouw verhaal

stap 2: voorbereiding op de verwerking

stap 3: een punt uitkiezen voor verwerking

stap 4: verwerking met bilaterale stimulatie

stap 5: de positieve gedachten die spontaan komen versterken

stap 6: werken met de lichamelijke reactie die nog overblijft

stap 7: op een goede manier afronden

stap 8: opvolgen van de vorige stappen en verder gaan met verwerking indien nodig

Het paard als co-therapeut wordt binnengebracht binnen deze 8 stappen en gaat mee in je proces.

In de combinatie van beide gaat het paard ervoor zorgen dat je gemakkelijker in het hier en nu blijft zodanig dat je minder overspoeld kan worden door de dingen die pijn doen.

Het paard is een spiegel en zorgt ervoor dat wat je voelt opgemerkt wordt en aandacht krijgt.

Soms heb je er zoveel over nagedacht dat je niet meer in contact kan komen met wat je eigenlijk voelt, ook hier kunnen de paarden bij helpen.

Equi-EMDR is uitermate geschikt bij de verwerking van complex trauma. De paarden leren ons dat je niet altijd in een toestand van gespannenheid dient te zijn om toch adequaat op de situatie te kunnen reageren.

Het paard als co-therapeut

Werken met paarden is werken in de buitenlucht, aarden , contact met de natuur. Eventjes uit ons logisch denken gaan om te kunnen voelen… te zijn …

Heb je je al afgevraagd waarom paarden zoveel verschil kunnen maken als co-therapeut maar anderzijds achter een draadje blijven staan waar ze zo kunnen over springen?

Dit komt omdat paarden vaak in hun ’emotionele brein‘ zitten en niet zoals wij mensen in ons ‘logisch brein’.

Biologisch gezien is ons logisch brein de kronkels die we zien als we naar een foto van onze hersenen kijken.

Deze kronkels zijn onze prefrontale cortex en zorgen ervoor dat we denken, praten, ordenen, redeneren.

Het limbisch of emotionele brein ligt op de foto onder de kronkels. Het zorgt voor onze gevoelens. Wat voelen we als we denken aan iets? Wat voelen we terwijl we iets zeggen over iets of iemand?

Een paard heeft om te overleven vooral behoefte aan dit emotionele brein. Want als een paard wil overleven moet het de lichaamshouding van een ander paard aan de overkant van de vallei kunnen aflezen en weten of er veiligheid is of niet. En dit liefst zonder een lawaai te maken!

Als we met paarden werken dan worden we een deel van hun kudde. Met andere woorden ze gaan aflezen hoe wij ons voelen. We zijn als het ware dat paard aan de overkant van de vallei geworden.

Op basis van wat ze bij ons aflezen gaan ze zelf voelen en reageren en zo met ons in interactie gaan.

Met al onze logische kennis en ‘praten over’ geraken we er niet bij de paarden. Ze zijn er niets mee. Ze voelen ons aan en spiegelen ons, ze reageren op het ‘totale ons’ niet enkel op wat we zeggen of denken. Hierdoor krijgen wij meer verbinding met ons emotionele brein bij onszelf. Er kan meer balans komen tussen denken-voelen-doen. Meer balans binnen in onszelf.

Voor wie? Hoe gaat het in zijn werk?

Equi-Emdr is voor iedereen mogelijk. Meestal wordt er naast het paard gewerkt. Je hoeft dus geen paard te kunnen rijden om met de paarden te kunnen (ver)werken.

Naargelang de omstandigheden, de vraag, en het moment gebeuren de sessies binnen in het kabinet of buiten bij de paarden.

Een sessie duurt ca 55 minuten. We werken met stabiele paarden die niet al te groot van gestalte zijn om je zo een veilig mogelijk gevoel te geven.

Voor we aan het werk gaan leren we elkaar en de paarden kennen.


“There is something about the outside of a horse that is good for the inside of a man.” Winston Churchill